مرحله ابتدایی

آغاز مرحله اول درد زایمان، همراه با انقباضاتی مانند گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی شروع می گردد. این انقباضات در ابتدا هر 5 تا 20 دقیقه یک بار هستند و به مرور افزایش می یابند. در این بخش هر انقباض بین 30 تا 45 ثانیه طول می کشد. در زایمان اول این بخش 6 تا 7 ساعت و در زایمان های بعدی 4 تا 5 ساعت ادامه می یابد. چون دهانه رحم در حال باز شدن است، ممکن است مقداری ترشح مخاطی به همراه کمی خون، از واژن تان بیرون بیاید.
دکتر را خبر کنید: در صورتی که این انقباضات بیشتر و شدیدتر شود و یا پرده جنینی تان، یا همان کیسه آب، پاره شود بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید.
ممکن است احساس کنید راه رفتن در خانه می تواند درد شما را کاهش دهد و یا به شدت مایل به تمیز کردن خانه و انجام امور منزل هستید. بهتر است در مورد این موضوع با پزشک خود مشورت نمایید.
راهنمایی: اگر گرسنه هستید، یک غذای سبک مانند سوپ، آبمیوه و یا نان تست بخورید و از خوردن غذا های سنگین پرهیز نمایید.
مرحله فعال

در صورتی که زایمان اول شماست، این بخش 5 ساعت و در زایمان های بعدی 4 ساعت طول می کشد. انقباضات در این مرحله هر 3 تا 5 دقیقه اتفاق می افتد و در حدود 45 تا 60 ثانیه ادامه می یابد. در این بخش، دهانه رحم در اثر هورمون ها نرم و نازک می گردد و به اندازه 4 تا 8 سانتی متر باز می شود. احتمالا بیشتر درد را در ناحیه کمر خود احساس کنید و نشانه این است که روی بچه به جای آن که به سمت ستون فقرات باشد، به سمت جلو است. به این درد، درد زایمان کمر گفته می شود. از تکنیک های تنفسی و آرام سازی استفاده کنید. در صورت احساس نیاز، به پزشک خود اطلاع دهید.
راهنمایی: همسر تان می تواند با مالیدن پشت تان در تخفیف درد به شما کمک کند.
مرحله انتقالی

انقباضات هر 2 تا 3 دقیقه رخ می دهد و هر بار 60 ثانیه طول می کشد. دهانه رحم به اندازه 10 سانتی متر باز می شود و پزشک از طریق معاینه، دهانه رحم را دیگر حس نمی کند. تا زمانی که پزشک به شما نگفته، فشار نیاورید. فشار آوردن قبل از باز شدن کامل دهانه رحم، موجب افزایش درد یا پارگی دهانه رحم می گردد.
نکته: اگر احساس اجابت مزاج دارید، این علامت خوبی است. زیرا نشان می دهد که بچه در مسیر صحیحی حرکت می کند.