اندومتریوز چیست؟
کاشته شدن بافت رحم در قسمتی غیر از جدار داخلی رحم را اندومتریوز می گویند. بافت داخل رحم اندومتر نام دارد و این بافت ممکن است به دلایل مختلفی در مکان هایی به غیر از رحم کاشته شود. به عنوان مثال اگر هنگام قاعدگی، خون به جای این که خارج شود، از لوله ها به داخل حفره شکمی بریزد ممکن است منجر به اندومتریوز شود. عوامل ارثی نیز در ایجاد اندومتریوز موثرند. البته به تازگی آلودگی هوا نیز یکی از عوامل افزایش این بیماری در خانم ها ذکر شده است. اگر در سوراخ داخلی یا خارجی دهانه رحم تنگی، چسبندگی و ناهنجاری های رحمی از جمله: رحم های دو شاخ، سپتوم دار، تک شاخ و ... وجود داشته باشد یا در قسمت دهانه خروجی ناهنجاری مطرح باشد، احتمال ابتلا به اندومتریوز افزایش می یابد. این عوامل می توانند باعث شوند خون به داخل شکم برگردد.
علائم اندومتریوز
یکی از شایع ترین علائم اندومتریوز دردهای هنگام قاعدگی است که در روزهای سوم و چهارم معمولا شدت می یابد، درست برعکس افرادی که دردهای قاعدگی شان روز اول و دوم بیشتر است. حتی بعد از اتمام دوره ماهانه نیز مدت زیادی طول می کشد تا این درد کاملا از بین برود. این دردها هر ماه بدتر از ماه قبل می شوند چون نقاط اندومتریوز هر بار خونریزی بیشتری خواهد داشت و درد شدیدتر می شود.
یکی دیگر از علائم این بیماری لکه بینی می باشد که ممکن است بیش از ۷ روز هم مشاهده شود. گاهی اوقات این بیماری با کیست های داخل تخمدان همراه است که این کیست ها نیز باعث ایجاد درد هنگام قاعدگی می شوند. در این افراد خون درون کیست هایی که در تخمدان وجود دارد با سونوگرافی مشخص خواهد شد، این کیست ها «کیست شکلاتی» نامیده می شوند. از دیگر علائم اندومتریوز درد به هنگام نزدیکی و لکه بینی بین دو عادت ماهیانه است.
تشخیص اندومتریوز
تنها راه تشخیص قطعی اندومتریوز انجام لاپاراسکوپی و مشاهده حفره شکم می باشد. البته این کار معمولا به عنوان قدم اول انجام نمی شود چون به هر حال نوعی عمل جراحی محسوب می شود. استفاده از ام آر آی و انجام تستی به نام CA ۱۲۵ نیز کمک کننده هستند. اندومتریوز گاهی با بواسیر اشتباه گرفته می شود که پزشک می تواند با معاینه و سونوگرافی این موضوع را تشخیص دهد.