ماشین حساب واکسیناسیون
دانشنامه فرزند: هرگونه اقدامی که به منظور جلوگیری از بروز عفونت و یا تخفیف شکل طبیعی بیماری در فردی با تجویز آنتیبادی یا آنتیژن به عمل آید ایمنسازی یا واکسیناسیون نامیده میشود. واکسیناسیون اقدام بسیار مهم و با ارزشی است که بوسیله آن با هزینه کم میتوان از ابتلا به بیماریهای عفونی جلوگیری کرد. با اجرای برنامه واکسیناسیون همگانی در جهان، شیوع بسیاری از بیماریهای خطرناک در بین شیرخواران، کودکان و بالغین کاهش بارزی پیدا کرده است.
با وارد نمودن تاریخ تولد فرزندتان توسط این ابزار میتوانید اطلاعات دقیقی پیرامون برنامه زمانی ایمن سازی او با توجه به برنامه جاری واکسیناسیون در ایران بدست آورید.
جدول زمان بندی واکسیناسیون
فراورده های میکروبی یا ویروس های ضعیف شده مولد بیماری یا میکروب ضعیف شده را واکسن می نامند. بعد از تزریق واکسن، بدن ماده ای به نام پادتن می سازد که کودک را در برابر آن بیماری مصون می سازد. وظیفه هر پدر و مادری است که فرزند خود را در برابر بیماری هایی که واکسن آن ها ساخته شده است واکسینه نماید.
واکسن آنفولانزا چیست و آیا برای فرزندم لازم است؟
واکسن آنفولانزا (معروف به واکسن سرماخوردگی) شامل چند ویروس شناخته شده است که تا حدی ضعیف شدهاند و از طریق تزریق عضلانی می توانند تا ۸۰ درصد ایمنی برای یک سال ایجاد کنند. این نکته را هرگز فراموش نکنید که واکسن آنفلوآنزا هرگز مانع از ابتلای شما و یا فرزندتان به سرماخوردگی نمیگردد، زیرا این واکسن سرماخوردگی نیست. همچنین به این موضوع توجه داشته باشید که تزریق واکسن آنفولانزا به کودکان پس از شش ماهگی و با توصیه پزشک صورت میگیرد.
هر واکسن به چه منظور زده میشود؟
واکسن ب.ث.ژ: این واکسن با استفاده از باکتری ضعیف شده سل علیه این بیماری ساخته شده و به صورت زیر جلدی در ناحیه بازو در بدو تولد تزریق می شود. (مطالعه ادامه) بهترین سن برای تلقیح واکسن ب.ث.ژ بدو تولد است، از آن به بعد تا ۲ ماهگی بدون انجام تست میتوان واکسن ب.ث.ژ را تلقیح نمود. اگر تا سن یک سالگی تزریق نشده باشد ابتدا تست PPD انجام میشود و در صورتی که تست منفی باشد تزریق انجام میگردد. معمولا جای محل تزریق باقی میماند و اگر دیده نشود لازم نیست تزریق تکرار شود. در بعضی از موارد تورم غدههای لنفاوی زیر بغل بعد از تزریق واکسن مشاهده می شود که معمولا با گذشت زمان برطرف شده و نیاز به درمان خاصی ندارد.
قطره خوراکی فلج اطفال: فلج اطفال یک بیماری حاد ویروسی است که میتواند منجر به فلج دائم دستهای از عضلات بدن شود. برای جلوگیری از این بیماری ناتوان کننده و سخت، بهترین راه واکسیناسیون است. واکسن به صورت قطره خوراکی و با استفاده از ویروس ضعیف شده ساخته شده است.
واکسن هپاتیت ب: این ویروس از راه خونی (مانند انتقال خون)، از راه جنسی و از طریق مادر به فرزند (در دوران بارداری) منتقل میشود. (مطالعه ادامه) افرادی که بیشتر در تماس با بیماران هستند مانند پرسنل و بیماران بخش دیالیز، پزشکان، دندانپزشکان، پرستاران و پرسنل بانک خون بیشتر در معرض ابتلاء به این بیماری بوده و بعنوان گروه پرخطر باید واکسینه شوند. واکسن این بیماری از سال ۱۳۷۲ جزو برنامه واکسیناسیون کشوری اطفال گنجانده شده است. عوارض واکسن خیلی کم بوده شامل درد و قرمزی در ناحیه تزریق، سردرد مختصر و احساس کسالت است.
واکسن پنجگانه: واکسن پنتاوالان واکسنی است که علیه ۵ بیماری دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب و هموفیلوس آنفلوانزای نوع ب میباشد. (مطالعه ادامه) این واکسن در ۲، ۴ و ۶ ماهگی به کودکان تزریق میشود. پنتاوالان در اکثر کشورهای جهان تزریق شده و باعث کاهش ۹۰ درصدی ابتلا به مننژیت هموفیلوسی و کاهش یک سوم پنومونی کودکان گشته است.
واکسن سهگانه: این واکسن با استفاده از باکتری کشته شده سیاه سرفه و سموم باکتریهای دیفتری و کزاز ساخته میشود. (مطالعه ادامه) دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بیماریهای خطرناکی هستند که میتوانند موجب مرگ یا عوارض شدید شوند. عارضه این واکسن معمولا تب و بیقراری است که ممکن است تا چند روز ادامه یابد، در این صورت میتوانید از پاشویه و استامینوفن برای کاهش تب در کودک استفاده کنید. اگر بعد از تزریق، تب ۴۰ درجه یا تشنج دیده شود حتما آنرا در نوبتهای بعدی متذکر شوید تا از واکسن دوگانه اطفال استفاده شود.
واکسن دوگانه اطفال: این واکسن شبیه به واکسن دوگانه بزرگسالان یعنی شامل واکسنهای دیفتری و کزاز است و تنها فرق آن مقدار بیشتر واکسن دیفتری است.
واکسن MMR (سرخک، سرخجه، اوریون): علائم بیماری سرخک عبارتند از تب بالا و چند روزه، آب ریزش بینی، التهاب ملتحمه چشم و جوشهایی که بعد از شروع تب ظاهر میشوند. (مطالعه ادامه) التهاب پرده مغز، التهاب گوش میانی و برونشیت ممکن است در ادامه علائم سرخک ظاهر شوند. در بعضی از کشورها میزان مرگ و میر به %۱۰ مبتلایان میرسد. سرخجه نیز با بثورات جلدی همراه است و علائم آن نظیر تب و سرفه، خفیفتر از سرخک بوده و بیماری خطرناکی نیست. خطر این بیماری مربوط به خانمهای باردار است که در صورت ابتلا، احتمال نقص مادرزادی را در جنین بشدت افزایش میدهد.
دانشنامه فرزند و تیم توسعهدهنده هیچگونه مسئولیتی در زمینه هرگونه خطا، سهل انگاری یا نتیجه حاصل از اطلاعات موجود در ابزارها و جداول را نمیپذیرند. به خوانندگان توصیه میکنیم اطلاعات درج شده در مطالب دانشنامه و یا اطلاعات محاسبه شده توسط ابزارها را با مراجعه به منابع دیگر تایید کنند و حتما با پزشکی حرفهای یا متخصص بهداشت و درمان در خصوص مشکلشان مشورت نمایند.